Salariul minim pe economie 2024 – ce se întâmplă cu impozitarea venitului la aproximativ 1,7 milioane de români. Anunțul oficial de la Guvern

de: Cojocaru Cristian
14 05. 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că nu intenționează să reducă impozitarea salariului minim pe economie, subliniind că o astfel de măsură ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului de angajați plătiți cu salariul minim. „Nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie și să mă trezesc de la o treime angajați cu salariul minim la două treimi”, a spus Ciolacu.

Deduceri fiscale pentru angajații cu venituri mici

În schimb, Guvernul va introduce un sistem de deduceri fiscale pentru angajații cu venituri mici. Ciolacu a explicat că „vom încerca să venim cu un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici care se direcționează către sănătate, educație și pensii private”. Aceste deduceri vor fi legate de cheltuieli precum cele pentru grădiniță și școală, și vor fi implementate treptat începând din acest an.

Impozitarea muncii în România: context european

Premierul a subliniat că impozitarea muncii la veniturile mici este cea mai mare din Uniunea Europeană și a menționat că „pachetul cerut de UE și asumat prin PNRR de România este de a avea anumite reforme în zona fiscală și o nouă lege a salarizării”. Cu toate acestea, reducerea impozitării muncii nu este considerată o soluție viabilă, din cauza riscului de creștere a numărului de angajați plătiți cu salariul minim.

Impactul asupra angajaților cu salariul minim pe economie

Prin aceste măsuri, Guvernul urmărește să echilibreze impozitarea muncii și să ofere sprijin suplimentar pentru familii, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru aproximativ 1,7 milioane de români care primesc salariul minim pe economie.

Perspectiva premierului și planuri de viitor

„Marea problemă e la impozitarea muncii la veniturile mici, e cea mai mare impozitare din UE. Dar nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie și să mă trezesc de la o treime angajați cu salariul minim la două treimi. Ca să iau o măsură pe picior pentru eventuale voturi, nu am să o fac”, a declarat Ciolacu la Târgoviște.

Premierul a menționat că unele dintre aceste măsuri vor fi luate în cursul acestui an, subliniind importanța deducerilor pentru cheltuielile de educație ale copiilor. „În acest an presupun că vom lua o parte din măsuri. O să începem cu deduceri: ai copilul la grădiniță, la școală, statul îți deduce anumite sume”, a spus premierul.

Prin aceste declarații și măsuri, Guvernul României își propune să echilibreze impozitarea muncii și să ofere sprijin suplimentar pentru angajații cu venituri mici, fără a încuraja creșterea numărului de angajați plătiți cu salariul minim